Laboratoatele REMEDIAAcasăDespre ŞtevieProspectContact

Stevia este un gen de planta de dimensiuni reduse, cu aproximativ 240 de specii, apartinand familiei Asteraceae, familie in care sunt incluse si plante oleaginoase precum floarea soarelui. Originara din regiunile subtropicale si tropicale ale Americii de Sud, Stevia a fost descrisa prima data de catre dr. Moises Santiago Bertoni, director al Colegiului de Agricultura din Asuncion, Paraguai, in sec. al XIX-lea. Cu toate acestea, Stevia se pare ca era utilizata pentru proprietatile ei, cu mult timp inainte de descoperirea lui Bertoni, de catre indienii Guarani care o numeau kaa he-he, in traducere - iarba cea dulce. Acestia utilizau frunzele de Stevie pentru a-si indulci bautura traditionala, un ceai de plante precum si diferite potiuni medicinale pe care vracii tribului le preparau pentru a trata diverse boli. Continundu-si studiul asupra Steviei, Bertoni a descoperit noi specii, printre care si pe aceea pe care a denumit-o Stevia rebaudiana, in onoarea chimistului paraguaian Rebaudin, cel care a extras pentru prima data din aceasta planta constituentul sau dulce. Incantat de descoperirea sa, Bertoni afirma: " este suficient un fragment de cateva miligrame din frunza acestei plante uimitoare pentru a resimiti timp de o ora un gust dulceag pe papilele gustative".
In anul 1908 este culeasa prima recolta de Stevia rebaudiana, totodata consumul sau crescand simtitor in zona Americii Latine. In anul 1918, Stevia a fost facuta cunoscuta in Statele Unite ale Americii, fiind prezentata drept o planta noua, non-toxica, cu proprietati asemenatoare zaharului si un impresionant potential comercial. Atuurile sale in fata zaharului erau capacitatea de indulcire net superioara si faptul ca nu necesita prelucrare, simpla uscare si maruntire fiind suficiente, pastrandu-se astfel proprietatile naturale ale plantei. In anii '30 ai sec.XX, in Japonia, s-a realizat, pe cale chimica, izolarea mai multor compusi din frunzele de Stevie, compusi cunoscuti sub denumirea de stevioside. Incepand cu anii' 70 ai secolului trecut, mai mult de 40% din dulciurile si bauturile racoritoare dietetice de pe piata japoneza erau indulcite pe baza de extract din Stevia rebaudiana. Cultivarea si utilizarea Steviei in industria alimentara a continuat sa se dezvolte treptat si in alte parti ale lumii, tari precum Germania, China, Coreea de Sud, Israel, Brazilia, Paraguai, Columbia etc., fiind importanti producatori si exportatori ai produselor pe baza de Stevie. Companii de renume precum Coca Cola utilizeaza indulcitori naturali pe baza de Stevie in productia unor bauturi racoritoare dietetice.
Proprietatile sale naturale, non-calorice, hipotensive, antibateriene, fac din Stevie un important adjuvant in tratamentele destinate tratarii diabetului, hipertensiunii arteriale, obezitatii sau cariilor dentare.