
Indicele glicemic (IG)
Indicele glicemic (IG) este un sistem de masurare al carbohidratilor, pe o scara de la 0 la 100, in functie de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahar din sange. Este un indicator care masoara viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange si influenteaza nivelul de zahar.
Alimentele care au un indice glicemic ridicat sunt usor de digerat si de absorbit in sange, motiv pentru care cauzeaza fluctuatii semnificative asupra nivelului de zahar din sange. Alimentele cu un indice glicemic scazut conduc la cresterea treptata a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina deoarece sunt greu de digerat si de absorbit in sange. S-a dovedit stiintific ca alimentele cu IG scazut imbunatatesc atat nivelul de glucoza,cat si pe cel al lipidelor in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat (tip 1si tip 2). Totodata, acestea sunt eficiente in mentinerea greutatii corporale deoarece controleaza apetitul alimentar si ofera senzatia de satietate.
Adoptarea unui regim alimentar bazat pe consumul alimentelor cu IG scazut este secretul mentinerii sanatatii organismului, deoarece reduce riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare si a cresterii in greutate.
Beneficiile IG
• IG scazut ajuta la scaderea si mentinerea greutatii corporale.
• IG scazut creste sensibilitatea organismului la insulina.
• IG scazut contribuie la managementul diabetului zaharat.
• IG scazut reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
• IG scazut regleaza cantitatea de colesterol din sange.
• IG scazut contribuie la ameliorarea simptomelor in cazul sindromului de ovar polichistic.
• IG scazut contraleaza apetitul alimentar.
• IG scazut prelungeste rezistenta fizica.
Cum se masoara IG?
Valorea indicelui glicemic este masurata cu ajutorul metodelor stiintifice valabile. Acesta nu poate fi stabilit doar prin cunoasterea compozitiei chimice a alimentelor. In prezent, in intreaga lume exista doar cateva grupuri de cercetare in nutritie care ofera un serviciu de testare legitim. Profesorul Jennie Brand-Miller de la Human Nutrition Unit, Universitatea din Sydney, este in slujba cercetarii indicelui glicemic de peste un deceniu si impreuna cu echipa sa a stabilit IG pentru peste 400 produse alimentare.
ridicat – peste 70
mediu – intre 56 si 69
scazut – mai mic de 55
Bine de stiut:
– dupa ce consumati alimente care au IG ridicat se elibereaza (datorita variatiei nivelului de glucoza din sange) anumiti hormoni ai stresului, cum ar fi cortizonul si adrenalina;
– dupa ce consumati alimente cu IG ridicat apare mult mai repede senzatia de foame, deoarece variatia rapida a nivelului de glucoza stimuleaza nevoia refacerii echilibrului de glucoza din sange;
– daca consumati alimente care au un IG redus veti avea pentru o perioada indelungata senzatia de satietate, deoarece acestea raman mai mult timp in intestinul subtire iar creierul primeste informatia ca a mai ramas mancare de digerat in intestin;
– daca urmati diete care presupun consumarea alimentelor cu IG redus veti reusi sa va reduceti grasimea abdominala.
Indicele glicemic scăzut se situează între 0 şi 35. Iar aceste alimente sunt recomandate consumului zilnic.
IG 35: portocale, prune, mere, piersici, ţelină, iaurt.
IG 30: brânză proaspătă, morcovi, mandarine, lapte degresat,pere, grepfruit, roşii.
IG 25: făină de soia, cireşe, căpşuni, zmeură, seminţe dedovleac.
IG 20: suc de lămâie fără zahăr, cacao.
IG 15: spanac, dovlecei, ardei, măsline, salată verde, soia,varză, broccoli, conopidă, castravete, ceapă, ciuperci, nuci, migdale, arahide,germeni de grâu.
IG 5: oţet, condimente.
IG 0: carne de vită, de pui, ceai, fructe de mare.
Pentru indulcirea prajiturilor preferare, pregatite in casa, a bauturilor reci sau calde sau chiar a salatelor de fructe, va recomandam GREEN SUGAR. ZERO calorii si ZERO indice glicemic!
Sanatatea e dulce!