Îngerii și demonii nutriției
În ultima vreme, piața românească a fost invadată de produse care amestecă zaharuri cu extract de Stevie. Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) este o plantă originară din America de Sud şi America Centrală. Stevia se înrudeşte cu muşeţelul şi a fost folosită de secole de indienii Guarani din America de Sud. Stevia a fost iniţial cunoscută drept “planta dulce” deoarece în forma sa naturală este de 20-30 ori mai dulce decât zahărul de masă, iar ca extract are o putere de îndulcire de până la 300 de ori mai mare. Deşi mult mai dulce decât zahărul, Stevia are extrem de puţine calorii şi nu influenţează deloc glicemia.
În lumea științifică se prevede o creștere exponențială a utilizării în alimentație a extractelor de stevie. Însă, începe să apară un fenomen negativ. Diferiți producători amestecă acest „înger al nutriției” sănătoase cu zaharuri (fructoză, inulină, maltodextrină, dextroză) care nu sunt altceva decât niște „demoni ai nutriției”. Iar combinația „înger-demon” este vândută ca extract de stevie cu același grad de dulce ca al zahărului!
În societatea modernă, în mod paradoxal, se practică amestecul de îngeri și demoni în alimentație. Rezultatul e o sinucidere lentă dar sigură.
Aș vrea să explic mai pe larg ce trebuie să se înțeleagă prin „demonii nutriției”: zahărul rafinat și siropul de porumb, maltodextrina, inulina, fructoza și dextroza. Zahărul rafinat şi siropul de porumb bogat în fructoză au la ora actuală un impact negativ uriaș (obezitate şi boli cronice) asupra sănătăţii oamenilor. Maltodextrina este o polizaharidă folosită în industria alimentară ca aditiv alimentar (agent de îngroșare, îndulcitor etc.). Un gram de Maltodextrina (carbohidrat) conține conţine 4 calorii (la fel ca zahărul), având un indice glicemic de 106 – 136, de două ori mai mare decât zahărul, ce poate perturba echilibrul dintre insulina şi glucagon, cei doi hormoni care reglează nivelul de glucoză din sânge. Maltodextrina poate creşte cantitatea de colesterol din sânge şi de aceea persoanele care au un nivel ridicat de colesterol trebuie să consulte un medic specialist înainte să consume produse ce conţin această polizaharidă. Din cauza purităţii scăzute, maltodextrina poate produce uneori reacţii alergice grave.
Inulinele sunt un grup de oligozaharide ce conțin fructoză. Ele aparțin clasei de carbohidrați cunoscută sub denumirea de fructani. Din punct de vedere nutrițional, inulina este considerată a fi o fibră solubilă, din acest motiv consumul unor cantități mari conduce la balonare si multe alte efecte secundare: flatulență, balonare, dureri de stomac, dureri de cap, diaree, oboseală etc. Consumul de inulină sub forma de pulbere sau comprimate nu este recomandat pentru că efectele secundare sunt mai multe și mult mai puternice decât în cazul inulinei din surse naturale.
Fructoza este aproape zahăr. Recent s-a descoperit că un consum ridicat de fructoză afectează şi particulele de colesterol “rău”, ceea ce poate creşte riscul de afecţiuni cardiovasculare. Diferite studii au arătat că fructoza nu produce senzaţia de saţietate şi astfel poate favoriza creşterea în greutate.
Dextroza este glucoză, glucoza este aproape zahăr, zahărul înseamnă diabet, deci…demon!
Îngerii nutriției sunt stevia și eritritolul!
Stevia
Studiile clinice efectuate au arătat că, spre deosebire de alţi îndulcitori, componenții steviei, respectiv steviol-glicozidele se pot utiliza cu succes la pacienţii cu diabet şi la cei cu fenilcetonurie. Pe lângă faptul că steviol- glicozidele sunt slab calorice, ele au o aromă care le sporeşte proprietăţile, făcându-le utile pentru diferite mâncăruri şi băuturi. S-a demonstrat că toți componenții steviei (steviosidele, rebaudiosidele A, steviolul şi isosteviolul) prezintă şi beneficii terapeutice, prin acţiunile lor anti-hiperglicemice, anti-hipertensive, anti-inflamatoare, anti-tumorale, anti-diareice, diuretice şi imuno-modulatoare.
Eritritolul
Acest îndulcitor de ultimă generație este practic non-caloric și, spre deosebire de alți polioli, nu dă tulburări intestinale (efectul laxativ sau cunoscutele balonări de la sorbitol, maltitol și chiar xylitol în cantități mari), are un gust impecabil, protejează dantura (reduce riscul cariilor), se dizolvă foarte rapid în apă sau alte lichide. Studii recente arată că eritritolul este un antioxidant puternic cu proprietăți deosebite în nutriția umană.
În concluzie, putem afirma cu tărie că amestecul acesta simbolic numit „înger și demon” este toxic pentru sănătatea noastră. Dacă vrem să trăim sănătos, consumul de dulce care ne binedispune trebuie să conțină doar „îngerii nutriției”, adică stevia și eritritolul și nu „demonii nutriției”, respectiv zahărul rafinat, siropul de porumb, inulina, maltodextrina, fructoza și dextroza!
Profesor Doctor Romulus Scorei
Laboratorul de Biochimie – Universitatea din Craiova