Prof. dr. Mariana Graur despre Green Sugar
Evoluţia omenirii a fost marcată de succesiunea de-a lungul secolelor a mai multor etape de orânduire socio-politică şi civilizaţii, fiecare caracterizate prin particularităţile ei administrative, economice, religioase şi culturale, odată cu care au evoluat şi s-au schimbat în timp – aşa cum se ştie – posibilităţile şi obiceiurile alimentare.
În peisajul lumii moderne apare excesul alimentar cantitativ şi calitativ (mai ales pe fondul utilizării predominante a alimentelor rafinate şi concentrate, în asociere cu sedentarismul propriu civilizaţiei actuale) cu deficitele alimentare, de multe ori grave şi cu consecinţe nefaste asupra stării de sănătate a unor segmente încă extinse din populaţia globului.
Este deja dovedit la ora actuală că alimentaţia joacă un rol important în promovarea şi menţinerea stării de sănătate de-a lungul întregii vieţi, o dietă nesanogenă jucând un rol important în determinismul a numeroase boli cronice cu incidenţă şi prevalenţă în creştere alarmantă în civilizaţia actuală, precum sunt obezitatea, diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul, osteoporoza şi bolile dentare.
Glucidele trebuie să aducă 50-55% din aportul energetic zilnic. Se recomandă consumul cu preponderenta a glucidelor complexe şi limitarea celor simple ( ex. zahar ) la 10%.
Deşi pofta de dulce nu s-a schimbat, stilurile de viață moderne da. Există mai puține oportunități de a fi activi fizic și mai multe ocazii pentru a mânca și bea. Deoarece consumul de energie s-a diminuat, necesarul zilnic de energie a scăzut în mod similar, rezultând într-o necesitate actuală de a consuma mai puţine calorii pentru a menţine o greutate optimă.
Excesul de greutate și obezitatea au devenit o problemă globală de sănătate publică, atât pentru adulți cât și pentru copii. Adaosul de zahăr adaugă de multe ori de calorii nedorite în dietă. În ciuda apariției înlocuitorilor de zahăr, consumatorii încă îşi exprimă preferința pentru o sursă dulce naturală, cu puține sau fără calorii.
Stevia (Stevia Reubadiana) este o plantă originara din America de Sud și populară de sute de ani în zona Braziliei și a Paraguayului. Este un îndulcitor din surse naturale, fără calorii si index glicemic zero , care poate fi o parte importantă a unei abordări alimentare sănătoase. Stevia este sigură pentru oameni de toate vârstele. Stevia nu conţine carbohidraţi si are indicele glicemic zero, deci este adecvat pentru utilizarea de către persoanele doresc sa slabeasca sau care trebuie să-şi controleze nivelul de glucoză din sânge, cum ar fi persoanele cu diabet zaharat.
Prof. dr. Mariana GRAUR
Societatea Romana de Nutritie
Presedinte