OMEGA 7 – UN ACID GRAS NESATURAT IN ALIMENTATIA VIITORULUI
OMEGA 7 -UN ACID GRAS NESATURAT IN ALIMENTATIA VIITORULUI
I. Despre Acidul Omega-7
Acidul palmitoleic (Omega-7) este un acid gras cis-9-hexadecenoic. Sursele alimentare de acid palmitoleic includ o varietate de uleiuri animale, uleiuri vegetale și uleiuri marine. Uleiul de macadamia (Macadamia integrifolia) și uleiul de cătină (Hippophaë rhamnoides) sunt surse botanice cu concentrații mari, care conțin 17%, până la 29% (maximum) acid palmitoleic. Acidul palmitoleic este cel mai abundent tip de “acizi grași neesentiali”; este prezent la nivelul întregului corp, în special în ficat. Omega-7 sunt acizi grași care se găsesc în mod natural în organism. Spre deosebire de omega-3 și omega-6 – care sunt considerați „acizi grași esențiali” deoarece trebuie să-i iei din dietă – corpul uman produce de fapt omega-7, insa din cauza dietei vestice, necesarul de omega-7 este foarte mare, in conditii de dieta saraca in grasimi nesaturate. De fapt, omega-7 se gaseste în țesutul uman, în principal în țesuturile adipoase (grăsimi) și hepatice. Cercetările emergente dezvăluie că acest acid gras mononesaturat oferă multe beneficii de promovare a sănătăţii. De fapt, omega-7 a atras atenția cercetătorilor atunci când și-a arătat capacitatea de a acționa ca hormon în organism și de a ajuta la susținerea metabolismului sănătos, ceea ce înseamnă că este un lipokină – un hormon care controlează lipidele. Aceasta înseamnă că omega-7 se poate desprinde din țesutul adipos și are un efect metabolic pozitiv asupra organelor, beneficiind pielea, inima și membranele mucosae [detalii aici: https://sci-hub.ru/10.3945/an.115.011130]. Atât omega-3, cât și omega-7 sunt benefice pentru organism, dar în moduri oarecum diferite. Omega-3 aduce beneficii inimii, creierului și articulațiilor, iar omega-7 este binecunoscut pentru susținerea unui răspuns sănătos la inflamație si in special asupra sanatatii microbiomului uman (intestine, piele, scalp, vagin). Cu toate acestea, omega-7 completeaza beneficiile acizilor omega-3. [detalii aici: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18805087/ ].
II. Noua Lipokină, Acidul Palmitoleic, în Sănătate și Boală
Cele mai importante efecte asupra sanatatii organismului a acidului palmitoleic (omega-7) sunt:
– repararea barierei mucoasei intestinale: Omega-7 modelează amploarea și diversitatea microbiotei intestinale și promovează homeostazia intestinală, dar implică și o nouă strategie terapeutică potențială împotriva bolilor inflamatorii intestinale. Dieta cu omega-7 a reparat barierele mucoasei intestinale, a redus inflamația la pacienții cu boala Crohn (BC), a redus semnalizarea citokinelor proinflamatorii și au conferit reparații tisulare apreciabile [detalii aici: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37203220/ ].
– mareste producţia de colagen prin activarea sirtuinelor pentru promovarea sănătății pielii pentru a preveni îmbătrânirea: sirtuinele sunt un grup de 7 proteine care de mult timp sunt în centrul cercetărilor privind longevitatea. Ele influențează multe căi de semnalizare diferite în corp și s-a demonstrat în studii că pot prelungi viața cu peste 30%. [detalii aici: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8019128/]
– promoveaza sanatatea sistemului cardiovascular prin menținerea unui nivel deja sănătos al colesterolului și al zahărului din sânge; studiile arată, de asemenea, că consumul de alimente bogate în omega-7 sau suplimentarea cu acid palmitoleic este asociată cu susținerea nivelurilor sanguine ale lipoproteinei sănătoase – HDL “colesterolul bun” si mentinerea arterelor curate, deci previne arteroscleroza [detalii aici: https://sci-hub.ru/10.1002/mnfr.201900120 ].
– instrument util în lupta împotriva tulburări metabolice care stau la baza diabetului, bolilor cardiovasculare, obezității și cancerului: studiile arată că consumul de omega 7 îmbunătățește hidratarea mucoaselor (oculare, bucale, vaginale, intestinale), de asemenea, regenerează pielea și ajută la remisiune simptomelor la pacienții cu dermatită atopică [detalii aici: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10245245/]
– repararea barierei mucoasei intestinale: Omega-7 modelează amploarea și diversitatea microbiotei intestinale și promovează homeostazia intestinală, dar implică și o nouă strategie terapeutică potențială împotriva bolilor inflamatorii intestinale. Dieta cu omega-7 a reparat barierele mucoasei intestinale, a redus inflamația la pacienții cu boala Crohn (BC), a redus semnalizarea citokinelor proinflamatorii și au conferit reparații tisulare apreciabile [detalii aici: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37203220/ ].
– mareste producţia de colagen prin activarea sirtuinelor pentru promovarea sănătății pielii pentru a preveni îmbătrânirea: sirtuinele sunt un grup de 7 proteine care de mult timp sunt în centrul cercetărilor privind longevitatea. Ele influențează multe căi de semnalizare diferite în corp și s-a demonstrat în studii că pot prelungi viața cu peste 30%. [detalii aici: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8019128/]
– promoveaza sanatatea sistemului cardiovascular prin menținerea unui nivel deja sănătos al colesterolului și al zahărului din sânge; studiile arată, de asemenea, că consumul de alimente bogate în omega-7 sau suplimentarea cu acid palmitoleic este asociată cu susținerea nivelurilor sanguine ale lipoproteinei sănătoase – HDL “colesterolul bun” si mentinerea arterelor curate, deci previne arteroscleroza [detalii aici: https://sci-hub.ru/10.1002/mnfr.201900120 ].
– instrument util în lupta împotriva tulburări metabolice care stau la baza diabetului, bolilor cardiovasculare, obezității și cancerului: studiile arată că consumul de omega 7 îmbunătățește hidratarea mucoaselor (oculare, bucale, vaginale, intestinale), de asemenea, regenerează pielea și ajută la remisiune simptomelor la pacienții cu dermatită atopică [detalii aici: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10245245/]
III. Potentialul Acidului Palmitoleic ca Aliment Functional
Diferite studii au demonstrat, de asemenea potențialul acestui ulei de a preveni și vindeca leziunile mucoasei gastrice în cazurile de ulcer. Prin urmare, omega 7, atât în aplicarea topică, cât și în ingerarea orală, și-a demonstrat potențialul în regenerarea pielii și a mucoaselor și este util în cazurile de dermatită atopică, eczeme, psoriazis sau ulcer gastric, oral și genito-urinar [detalii aici: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8983927/]