No products in the cart.
Super Cozonac! “Bine-crescut”, super-dulce și fără zahăr!

INGREDIENTE:
Pentru 1 cozonac mare
• 500g făină albă tip 000 (cernută)
• 250ml lapte călduţ (nu fierbinte)
• 3 linguri Siropul Secret
• 90g GreenSugar Premium cu putere dublă de îndulcire (zero calorii)*
• 3 gălbenușuri
• 1 lingură pastă de vanilie
• 1 linguriță esență de rom
• 50g unt
• 50g ulei
Nu uitați! Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei!
*Green Sugar este un îndulcitor 100% natural din stevie cu zero calorii și zero indice glicemic. Recomandat de Societatea de Nutriție din România.
Pentru maia
• 25g drojdie proaspătă
• 2 linguri făină
• 1 lingură Siropul Secret
• 1 lingură lapte călduţ
Pentru umplutură
• 1 borcan Secretele Ramonei™ cu umplutură pentru cozonac
(cremă cu cacao, nuci coapte, stafide și rom – fără zahăr, fără conservanți, fără ulei de palmier)
Pentru uns cozonacul la final
• 1 gălbenuș
• 50 ml lapte
• opțional: nuci/arahide tocate, mac, etc
MOD DE PREPARARE:
- Începeți cu Maiaua.Puneți drojdia într-un bol mic și zdrobiți-o cu o furculiță. Peste drojdie puneți făina, laptele călduț și Siropul Secret. Amestecați bine până obțineți o pastă moale. Lăsați-o la dospit într-un loc cald pentru 1 oră, acoperită cu o folie de plastic. Pentru că nu am folosit zahăr, ea o să crească puțin mai lent cu Siropul de agave, dar vă asigur că o să crească.
- Combinați laptele cald cu îndulcitorul Green Sugar Premium + Siropul Secret, esența de rom și pasta de vanilie. Amestecați bine până se dizolvă tot. Opțional, puteți adăuga aici și niște coajă de porocală/ lămâie. Lăsați deoparte.
- După ce a crescut maiaua puteți să vă apucați de frământarea cozonacului. La mână sau cu ajutorul unui robot.
- Puneți într-un bol mare: făina cernută combinată cu un strop de sare, maiaua și gălbenușurile. Porniți robotul sau începeți să frământați la mână 1-2 minute.
- Adăugați laptele cald puțin câte puțin. Depinde de făină, câteodată e posibil să vă mai rămână puțin lapte sau e posibil să fie nevoie să mai adăugați câteva linguri. Măriți viteza mixerului pentru 5 min sau continuați să frământați energic la mână.
- Adăugați untul puțin câte puțin până se încorporează perfect. Apoi uleiul. Frământați pentru cel puțin 30 de min la mână sau 15 minute la robot.
- La final aluatul trebuie să fie moale, neted și ușor lipicios. Vă ungeți mâinile bine cu ulei, îl scoateți din bol, formați o mingiuță și îl puneți în același bol uns și el cu ulei (pe fundul vasului și pe margini) și acoperiți cu un prosop.
- Lăsați aluatul la dospit într-un loc cald pentru 1 oră – 1 oră și jumătate (până își dublează volumul)
- Ungeți bine cu ulei palmele și suprafața de lucru.
- Luați aluatul dospit și îl dați în două. Întindeți cu palmele două foi pe care așezați crema pentru cozonac.
- Rulați și împletiți.
- După ce l-ați așezat în formă trebuie să-l acoperiți iar cu un prosop și să-l mai lăsați la crescut vreo 30 de minute.
- După acest timp bateți bine un gălbenuș cu lapte și ungeți cozonacul cu o pensulă. Cozonacul se unge cu câteva secunde înainte de cuptor. Presărați pe el niște nuci/arahide tocate. Eu le-am pus și niște steluțe de zahăr. Sunt doar de frumusețe că la gust sunt groaznice :)) Noi le dăm la o parte când mâncăm cozonacul.
- Băgați cozonacul la cuptorul preîncălzit – 180 grade pentru 20 min. După acest timp am acoperit cozonacul cu hârtie de copt și l-am mai lăsat la copt încă 20 min la 170 grade.