COZONAC (APROAPE) FARA ZAHAR

Ingrediente:
pentru un cozonac mare

Aluat
500g făină albă tip 000 (cernută)
275ml lapte călduţ (nu fierbinte)
2 linguri zahăr brun
70g GreenSugar Premium cu putere dublă de îndulcire*
3 gălbenușuri frecate cu un praf de sare
1 linguriță extract de vanilie
1 linguriță esență de rom
50g unt
20g ulei

Maia
25g drojdie proaspătă
1 lingură de făină
1 linguriţă zahăr brun
2 linguri cu lapte călduţ

Umplutura
1 borcan Secretele Ramonei cu umplutură pentru cozonac
(fără zahăr, fără conservanţi, fără ulei de palmier)
sau faceți voi o cremă din:
3 albușuri
3 linguri GreenSugar Premium cu putere dublă de îndulcire
300g miez de nucă măcinată
3 linguri cacao
1 linguriță scorțișoară
1 linguriță esență cu rom

Uns cozonacul la final
1 gălbenuș de ou + 1 lingură cu lapte
opțional: nuci/arahide tocate, steluţe decorative

Nu uitați! Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei!

Mod de preparare:

De ce l-am numit “aproape” fără zahăr? Pentru că are totuși 2 linguri de zahăr în compoziție plus 1 linguriță în maia. Este o cantitate infimă de zahăr pentru un ditamai cozonac și rolul ei este doar de starter: drojdia nu merge păcălită cu îndulcitor! (știți doar că Green Sugar are zero indice glicemic și zero calorii). Drojdia are nevoie de puțin zahăr ca să se activeze. Am încercat eu s-o păcălesc pe doamna drojdie și de 1 aprilie și nu a mers! Dacă acest super cozonac a crescut atât de frumos cu doar un strop de zahăr… eu zic că este o mega descoperire!
Este super pufos și foarte dulce! Începem?

Începeți cu Maiaua. Puneți drojdia într-un bol mic și zdrobiți-o cu o furculiță. Peste drojdie puneți 1 lingură de făină, 1 linguriță cu zahăr și 2-3 linguri cu lapte. Amestecați bine până obțineți o pastă moale. Lăsați-o la dospit într-un loc cald pentru 20 de minute.

Combinați laptele cald cu îndulcitorul Green Sugar Premium + zahărul brun, esența de rom și vanilie. Amestecați bine până se dizolvă tot. Opțional, puteți adăuga aici și niște coajă de porocală/ lămâie. Lăsați deoparte.

După ce a crescut maiaua puteți să vă apucați de frământarea cozonacului. La mână sau cu ajutorul unui robot.

Puneți într-un bol mare: făina, maiaua și gălbenușurile frecate cu puțină sare. Porniți robotul sau începeți să frământați la mână 1-2 minute

Adăugați laptele cald puțin câte puțin. Depinde de făină, câteodată e posibil să vă mai rămână puțin lapte sau e posibil să fie nevoie să mai adăugați câteva linguri. Măriți viteza mixerului pentru 5 min sau continuați să frământați energic.

Adăugați untul puțin câte puțin până se încorporează perfect. Apoi uleiul. Frământați pentru cel puțin 30-40 de min sau 20 de minute cu mixerul

La final aluatul trebuie să fie moale, neted și ușor lipicios.

Când e gata, acoperiți-l cu un prosop și lăsați aluatul la dospit într-un loc cald pentru 1 oră.

Ungeți bine cu ulei palmele și suprafața de lucru.

Luați aluatul dospit și îl dați în două. Întindeți cu palmele două foi pe care așezați crema pentru cozonac.

Dacă nu aveți borcanul cu umplutură pentru cozonac puteți să faceți voi umplutura de nucă după ingredientele de mai sus (de la umplutură):
– Mixați cele 3 albușuri până devin spumă.
– Adăugați cele 3 linguri cu Green Sugar Premium și mixați până se dizolvă. Adăugați nuca măcinată, cacao, scorțișoara și esența de rom. Combinați bine și gata! Aveți crema voastră de ciocolată 😉

Acum rulați… Și împletiți! 🙂

După ce l-ați așezat în formă trebuie să-l acoperiți iar cu un prosop și să-l mai lăsați la crescut vreo 30-40 de minute.

După acest timp combinați gălbenușul de ou cu o 1 lingură de lapte și ungeți cozonacul. Presărați pe ei niște nuci/arahide tocate. Eu le-am pus și niște steluțe de zahăr. Sunt doar de frumusețe că la gust sunt groaznice :)) Noi le dăm la o parte când mâncăm cozonacul.

Băgați cozonacul la cuptorul preîncălzit – 170 grade pentru 45-50min.

Poftă mare să aveți!

Autor: Ramona Constantinescu – gustverde.ro