Cred că unul dintre cele mai căutate cuvinte pe google este cuvântul ”dietă”. Este suficient să răsfoim o revistă, să ne uităm pe rețelele de social media și observăm că din zece articole cel puțin unul ne oferă o ”incontestabilă și miraculoasă” dietă. Și nu este atât de rău să te informezi când dorești să găsești rezolvarea problemei tale dar din punctul meu de vedere este un pic superficial să nu îți pui niște întrebări.

Te invit acum să facem un scurt exercițiu de sinceritate:
1. Toate am ținut măcar odată o dietă și poate am ales-o după Sfântul criteriu ”am văzut că a funcționat la vecina”. Nimic rău în a fi informate și de a ne lua repere, dar vecina noastră are aceleași date fiziologice, același context de viață, același obicei alimentar ca și noi?
2. Toate măcar odată ne-am comparat cu dimensiunile unei fete tinere care poza într-o revistă și ne-a apucat neagra frustrare când rochia nu se așeza corespunzător pe soldurile noastre? Dar mai suntem adolescente? Și dacă da, suntem adolescente, facem tot atâta mișcare cât face fata din revistă?
3. Ne-a trecut măcar odată prin cap să facem tot ce este omenește posibil să slăbim pentru cutare eveniment la care trebuia să arătăm impecabil? Și poate am reușit, dar cât a ținut?
4. Ne-am făcut măcar odată o rezoluție de gen ”după sărbători nu mai mănânc nimic” după ce ai constatat că te-au năpădit poftele ca și viteza cu care se perindă colindătorii de Crăciun? Și? De Paște ce am făcut?:)

Probabil aș mai avea sute de situații în care noi femeile dar nu numai, am încercat orice este ….mai ușor, mai repede și mai eficient. Dar din nefericire lucrurile nu stau niciodată atât de simplu.

Ați auzit de sabotori?
Sabotorii sunt acele simpatice obiceiuri înrădăcinate de când ne-am născut și pe care le-am văzut în familie menite să ne încurce planurile când de fapt noi suntem determinate să slăbim!:)

Primul sabotor este contextul social în care trăim. Acum eu știu că femeia are capacități nebănuite când își pune ceva în cap dar și îndură chinuri. Este suficient ca să gătești unei familii pofticioase ”ceva bun” când tu ești la ziua de verdeață după ce câteva zile înainte ai mâncat trei boabe de orez. E greu, nu?:)

Al doilea sabotor este presiunea societății. Cobori să iei metroul, în fața ta un panou imens cu o pizza. Deschizi revista, trei pagini de rețete cu niște poze de îți vine să le lingi. Scapi cumva de toate astea, pe stradă te lovesc mirosuri îmbietoare. La birou, colega (slabă care poate mânca oricât că nu se îngrașă, și-a adus lasagna!!!!), trei colegi bărbați laudă sarmaua soției și pe tine te apucă niște nervi incredibil, dar strângi din dinți, e ziua cu salată:).

Dacă mai ai o viața socială activă cu multe ieșiri, este și mai greu să faci față unei farfurii cu salată când în jurul tău se plimbă numai bunătăți. Și evident te abții, îți duci tenace la bun sfârșit dieta și surpriză: slăbești dar după un timp kilogramele revin!

DE CE???!!!!! Am striga noi frustrate! Simplu, pentru că există într-adevăr niște secrete pe care trebuie să le știi pentru a putea imaginea dorită.

Te aștept săptămâna viitoare la un nou articol în care vei afla ce părere are creierul despre planul tău de slăbit și ce putem face foarte concret să pentru a ne menține în ce mai bună formă!

Adriana Petrescu
Psiholog

Share

No comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>