GEM DE ZMEURA FARA ZAHAR

Ingrediente:
(pentru 2 borcane)

• 1 kg zmeura
• 100g Green Sugar Premium 1:2 (sau 200g Green Sugar pudra sau 170g Green Sugar gelifiant*)
• sucul de la 1/2 lamaie
• 2 lgt guma xanthan* (sau chia sau agar agar – vezi Note)

Mod de preparare:

Ma tot intreba lumea ce gem si dulceata folosesc in retete, iar pe langa cele putine ok din comert am zis sa incerc sa fac si eu gem de casa indulcit natural. Ca e si mai bun, si mai ieftin 🙂 Iata reteta mea de gem de zmeura fara zahar, cu 3 variante de indulcitor si 3 variante de a ingrosa gemul 😉 E perfect mancat pe paine cu unt, intins pe clatite, in diverse torturi cu fructe si mascarpone sau chiar si gol, mancat direct cu lingurita, de ce nu? :))

Punem intr-o craticioara (ideal non-aderenta) zmeura spalata bine si scursa, sucul de lamaie si indulcitorul folosit. Fierbem totul cam 10-15 min, amestecand des.

Adaugam apoi guma xanthan, omogenizam bine tot si turnam gemul in borcane sterilizate pe care le sigilam inchizandu-le bine si lasandu-le cu fundul in sus 🙂 Mie mi-au iesit 2 borcane de 400ml din aceste cantitati. Enjoy!

Note*:
• Daca folosim Green Sugar gelifiant il dizolvam in 100 ml de apa, apoi fierbem toate ingredientele pana se ingroasa. Si omitem agentul de ingrosare (guma xanthan, agar agar, chia) pentru ca Green Sugar gelifiant deja contine agar agar.
• Puteti ingrosa compozitia si cu 10g de agar agar dizolvat in 50ml apa rece si adaugat la final in gem. Se mai fierbe 5 min apoi.
• Sau puteti ingrosa gemul cu seminte de chia. Adaugati 5 linguri de seminte de chia la final, amestecati bine si le lasati sa se umfle. Apoi turnati gemul in borcane.