In topul preparatelor dulci din fructe, preferate de întreaga familie, stau gemul sau dulceața.
Atunci când ai adoptat un stil de viață sănătos și ai renunțat la zahăr, te-ai lovit, cu siguranță, de acest impediment:
Cum înlocuim zahărul în preparatele de fructe?
Dupa ani de teste și cercetări, îți punem la dispoziție un nou produs dedicat – Green Sugar GELIFIANT
Acest amestec conține Green Sugar (îndulcitor 100% natural din extract de Stevia Rebaudiana și Eritritol, cu 0 calorii și 0 indice glicemic) și Pectină de citrice (extract standardizat din coajă de citrice selectată, de înaltă calitate)
Acest GELIFIANT va oferi o rezistență ridicată, o aromă excelentă și un timp de gelifiere rapid. Din acest motiv, este foarte important ca gelifiantul să fie adăugat la final, dupa ce fructele au fiert bine.
Despre apă
Cantitatea de apă pe care o adăugăm peste fructe variază în funcție de mai mulți factori:
– Unele fructe sunt foarte zemoase și își lasă propriul suc prin fierbere (vișine, fructe de pădure, etc) –> adăugăm mai puțină apă (100-200ml)
– Fructele congelate, de regulă, lasă multă zeamă prin decongelare –> adaugăm foarte puțina apă sau deloc
– Unele fructe au multă pectină și se gelifiază natural (mere, gutui, prune, etc) –> în cazul lor adăugam mai multă apă
– Consistența pe care dorim să o obținem: pentru dulceață, ne dorim să rămână mai mult sirop, în timp ce pentru gem dorim o consistență mai vâscoasă.
Cum se prepară gemul?
In varianta tradițională, pentru gem se pun la fiert fructele cu zahăr și se zdrobesc prin fierbere. Consistența finală e una mai vâscoasă și se toarnă cald în borcane.
Pentru a obține un preparat fără zahăr, cu consistența gemului, vom urma rețeta de pe ambalajul Green Sugar GELIFIANT, adaptând-o astfel:
1 kg de fructe proaspete, spălate, curățate, tăiate la dimensiunea dorită
170g Green Sugar GELIFIANT
1 lingură zeamă de lămâie
Apă – în funcție de fructele alese (maxim 500ml)
Fructele se pun la fiert, la foc mic, împreună cu o lingură zeamă de lămâie și apă, dacă e cazul (vezi explicația de mai sus).
Preparatul se fierbe până când scade bine și se pasează ușor, pentru a obține o consistență mai vâscoasă.
Când fructele sunt bine fierte, într-un bol separat, se dizolvă treptat 170g GELIFIANT cu o parte din gem, apoi se toarnă peste fructe și se mai fierb împreună maxim 2 minute.
Se toarnă fierbinte în borcane curate și se sigilează.
Cum se prepară dulceața?
In varianta tradițională, pentru dulceață se pregătește un sirop format din apă și zahăr, peste care se adaugă fructele întregi. Dulceața este gata când fructele sunt încă întregi și legate cu sirop. Se toarnă în borcane după răcire.
Pentru a obține un preparat fără zahăr, cu consistență de dulceață, vom urma rețeta de pe ambalajul Green Sugar GELIFIANT, adaptând-o astfel:
1 kg de fructe proaspete, spălate, curățate, întregi sau tăiate la dimensiunea dorită
170g Green Sugar GELIFIANT
1 lingură zeamă de lămâie
Apă – în funcție de fructele alese (maxim 500ml)
Fructele se pun la fiert, la foc mic, împreună cu o lingură zeamă de lămâie și apă, dacă e cazul (vezi explicația de mai sus).
Fructele se fierb bine și se amestecă ușor, pentru a le păstra întregi.
Când fructele sunt bine fierte, într-un bol separat, se dizolvă treptat 170g GELIFIANT cu o parte din siropul format, apoi se toarnă peste fructe și se mai fierb împreună maxim 2 minute.
Se toarnă în borcane curate și se sigilează.
Sugestii:
– Se recomandă prepararea a maxim 2kg de fructe odată, folosind 340g Gelifiant (un ambalaj întreg)
– După umplerea borcanelor, acestea se răstoarnă și se lasă cu capacul în jos până la răcirea completă
– După răcire, se depozitează în mediu uscat la temperatură de maxim 25°C