ALBA CA ZAPADA FARA ZAHAR

Reteta: Laura Nechita

Timp preparare: 1 h 30 min Nr. portii: 30 Dificultate: medie Dimensiuni tava: 28 x 20 cm

Ingrediente:

  • Foi:
  • 120 gr unt
  • 1 praf sare
  • 1 ou
  • 3 lg Green Sugar Pudra
  • 400 – 420 gr faina
  • 80 gr iaurt natur
  • 1/4 lgta bicarbonat de sodiu
  • Crema:
  • 1 l lapte dulce
  • 4 lg Green Sugar Pudra
  • 1 lamaie
  • 100 gr faina
  • 2 lg amidon
  • 150 gr unt nesarat
  • 1 plic Green Sugar cu aroma de Vanilie Bourbon
  • fulgi nuca de cocos

Mod de preparare:

Untul moale si un praf de sare se mixeaza spuma. Se adauga indulcitorul si se spumeaza untul.

Oul se bate separat intr-un castronel, apoi se incorporeaza in compozitia de unt. Se adauga si iaurtul.

Faina se cerne cu bicarbonatul de sodiu si se adauga peste compozitia de unt. Se amesteca usor cu o spatula, apoi se framanta cu mana pana se obtine un aluat omogen.

Aluatul se pune in folie alimentara si se da la rece, in frigider.

Intre timp, se pregateste crema pentru prajitura Alba ca Zapada.

Lamaia se spala bine, apoi se rade coaja si se stoarce sucul.

Intr-un vas, se amesteca faina, amidonul, indulcitorul, coaja de lamaie. Se adauga laptele, amestecand continuu sa nu se formeze cocoloase. Vasul se transfera pe foc, amestecand continuu pana compozitia incepe sa fiarba si sa se lege. La final, se adauga sucul de lamaie, se omogenizeaza si se ia de pe foc.

Crema trebuie sa fie inchegata, dar nu foarte densa. Se lasa putin la temperat, apoi se adauga untul si se amesteca pana cand acesta se topeste si crema devine omogena. Se poate gusta, daca mai e nevoie se adauga indulcitor sau suc de lamaie, apoi se lasa deoparte.

Se porneste cuptorul la 160 grade C.

Aluatul se scoate de la rece, se imparte in 4. Se intinde fiecare portie intr-o foaie dreptunghiulara direct pe hartia de copt, se taie marginile uniform, apoi se inteapa aluatul cu o furculita.

Se coace fiecare foaie in cuptorul preincalzit, timp de 7-8 minute, pe rand.

Intr-o tava dreptunghiulara cu hartie de copt, se aseaza o foaie de prajitura, se intinde un strat de crema, se pudreaza cu putin indulcitor cu aroma de vanilie, apoi se preseaza usor alta foaie de aluat, alt strat de crema, pudra vanilata, aluat, crema si se incheie cu ultima foaie de aluat si restul de crema. Peste prajitura se presara nuca de cocos rasa. Se acopera cu o hartie de copt, se aseaza un tocator din lemn care sa o tina presata si se pune la rece.

Este perfecta dupa minim o zi de stat la fragezit.