Totul începe cu niște simple cuvinte. Simple pentru cei care nu s-au gândit vreodată cât pot defapt răni. Și da, rănesc și modelează stima de sine mai ales când de copii simțim dezaprobarea părinților. “Ești prea gras, prea încet, prea leneș, prea murdar, prea mic, prea prost….”. Cuvinte care adâncesc acel sentiment că nu ești prea bun pentru cei pe care-i iubești. Și toate acestea se întâmplă chiar din primii ani de viața, urmând alții, la fel de grei, ani în care la școală ești din nou judecat.

Când ne uităm la o femeie sau un bărbat care au probleme cu greutatea, primul gând care ne trece prin cap este că mănâncă mult. Și le mai punem și noi o etichetă. Nu știm nimic despre ei, despre umilințe, dorul de iubire, de normalitate. Doar punem o etichetă… Și dacă povara aceasta nu ar fi deja suficientă mai vine și societatea care te vrea frumoasă. Societatea care îți arată peste tot că 90-60-90 este tiparul în care trebuie să te înscrii. Altfel…iar nu ești valabil.

Și tu, tu om care ai fost judecat după cum vor alții mai faci un efort să arăți bine. Nu te întrebi dacă este sănătos, dacă ai nevoie sau poate dacă chiar vrei. Organismul nostru are o inteligența simplă, el vrea să te țină în viață. Să funcționezi. Organismului nu-i pasă că tu vrei să fii slabă, el pune în balanță stresul, lipsa de bucurie, viața rutinueră de zi cu zi și trage o concluzie: este prea mult să și slăbească. Și da, poate la început te bucuri că ai scăpat de câteva kilograme, dar mai apoi garantat le vei recupera. Pentru că defapt tu nu ai schimbat nimic în viața ta decât aranjamentul în farfurie. Este vremea să faci pentru prima dată ceva cu adevărat bun pentru tine:
*Iubește-te așa cum ești.
*Uită-te cu admirație în oglindă și mulțumește-i corpului tău că te-a purtat atâția ani.
* Întreabă-te sincer de ce vrei să scapi cu adevărat? Ce vrei să schimbi? Ce nu mai suporți?
* Fii blândă cu tine, măcar tu. Nu te judeca, nu te supune unor programe de înfometare, nu accepta orice sfat miraculos care defapt îți atacă organismul.
* Dă-ți voie să fii atentă la tine. Măcar un minut pe zi și vei vedea de mult contează.
* Nu uita că tu cu tine vei rămâne o viață întreagă, niciodată nu este prea târziu să începi să te iubești așa cum ești tu!

Adriana Petrescu
Psiholog

Share

No comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>